Zelforganisaties voor en door mensen met autisme

Wat is een zelforganisatie? Een zelforganisatie is binnen de context van autisme, een organisatie waarbij de regie, verantwoordelijkheid en meestal ook de uitvoering van taken in handen is van mensen met autisme zelf. Deze organisatie kan allerlei vormen aannemen: van een formele organisatie (stichting of vereniging) tot een los-vast initiatief van een groep mensen met autisme, waarbij wordt samengewerkt rond een gedeeld belang. Het initiatief komt uit de mensen met autisme zelf en ze houden de zeggenschap in plaats van deze kwijt te raken aan een professional.

Er zijn organisaties die volledig in zelfbeheer zijn, clientgestuurde initiatieven die professionele ondersteuning krijgen, groepen die onderdeel zijn van een zorginstelling en allerlei vormen van samenwerking tussen ervaringsdeskundigen, mensen met autisme en mensen zonder autisme in organisatieverband.

Wat doet een zelforganisatie? Een zelforganisatie houdt zich bezig met belangenbehartiging, bevordering van een positieve beeldvorming over autisme, zelfhulp en lotgenotencontact, het realiseren van ontmoetingsmogelijkheden voor en door mensen met autisme of een combinatie van dit alles. Het geven van voorlichting, informatie en advies horen vaak tot de kerntaken. Dit gebeurt in principe door mensen met autisme zelf.

Voorbeelden van zelforganisaties in Nederland op het gebied van autisme:

*Vereniging PAS-Nederland – Pasnederland.nl

Personen uit het Autisme Spectrum is een onafhankelijke belangenvereniging voor en door normaal- tot hoogbegaafde volwassenen met autisme. Er zijn 5 pijlers gedefinieerd: belangenbehartiging, deskundigheidsbevordering, voorlichting (informatie en advies), communicatie en lotgenotencontact. Bestuur en vrijwilligers hebben autisme.

*Stichting Autsider – Autsider.net

Een online ontmoetingsplek voor jongeren en volwassenen met een vorm van autisme. De website biedt informatieve en lezenswaardige artikelen en vooral uitgebreide mogelijkheden voor lotgenotencontact zoals een forum, partnerforum en een chat. Bij AutSider zijn zowel mensen met als zonder autisme actief.

*Stichting Autisme Ten Top – Autismetentop.nl

Autisme Ten Top (ATT) richt zich op het  bevorderen van de werkgelegenheid voor mensen met autisme en het verbeteren van de beeldvorming over autisme. In 2012-2013 organiseerde ATT een beeldvormingscampagne. Het kernteam bestond voor de helft uit mensen met autisme.

*Autspoken (in oprichting)

ATT is momenteel samen met andere organisaties bezig met het oprichten van een sprekerspool van ervaren sprekers met autisme, onder de naam Autspoken. Bij voldoende belangstelling wordt dit uitgebouwd naar een sprekersacademie, waar ook sprekers met minder ervaring terechtkunnen voor onder andere training. De initiatiefnemers vanuit ATT hebben zelf autisme.

*Stichting Autminds  – Autminds.nl

Autminds is een congres voor en door mensen met autisme. Het bestuur van stichting Autminds bestaat uit mensen met autisme. Van de vrijwilligers tijdens het congres hebben de meeste zelf autisme.

*Autisme Ambassade – Vanuitautismebekeken.nl/werk

De Autisme Ambassade, een project van de werkgroep Vanuit Autisme Bekeken, maakt autisme zichtbaar en bespreekbaar op de werkvloer. Autisme Ambassadeurs zijn goed functionerende medewerkers met autisme die werken in grote organisaties. Door hun zichtbaarheid en openheid bevorderen ze een diverse en positieve beeldvorming over autisme.

Bron: Karin van den Bosch,  in Engagement met Autisme.

maxresdefault

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.