Op weg naar rust – Herman de Neef

Recensie door

Ellen Mulder

Recensie  (28-09-2017)

Op weg naar rust

door Herman de Neef


Op weg naar rust is geschreven door Herman de Neef en gepubliceerd in 2015. Herman de neef is schrijver, filosoof, en de directeur van iQ-coaches (een bedrijf dat begeleiding biedt aan mensen met autisme en AD(H)D. Hij heeft als psychiatrisch verpleegkundige, jobcoach, reintegratiecoach en studiecoach gewerkt.

In Op weg naar rust wordt de PILLAR-methodiek beschreven, deze letters staan voor Presentie, Interactie, Levenscoaching, Luisteren, Actie en Rust (meer informatie is ook te vinden op https://www.pillarmethodiek.nl/ ).

In het boek is eerst een hoofdstuk aan autisme gewijd, vervolgens wordt deze methodiek uitgelegd, en daarna volgen 6 hoofdstukken waarin deze pijlers verder uitgewerkt worden. Aan het einde van het boek volgt er nog een nabeschouwing over autisme en AD(H)D in Nederland. In elk hoofdstuk staan praktijkvoorbeelden, en na elk hoofdstuk worden een aantal handreikingen voor coaches opgesomd die in dat hoofdstuk aan bod zijn gekomen.

Volgens de PILLAR-methodiek is levensbrede begeleiding bij mensen met autisme en AD(H)D nodig, omdat autisme/AD(H)D ook een levensbreed probleem is. Aan de hand van de methodiek wordt uitgelegd waarom belangrijk is. Door de vele praktijkvoorbeelden wordt ook goed verduidelijkt waarom levenscoaching van wezenlijk belang is. Het uitgangspunt is dat een cliënt maar 1 coach moet hebben: deze kan dan veel sneller ingrijpen dan meerdere coaches die elk hun eigen hulpverleningsgebied hebben, waardoor de coaching veel constructiever en effectiever is.

Op weg naar rust is een heel duidelijk boek, dat precies uit legt waar mensen met autisme zoal tegen aan lopen. Het boek is eigenlijk bedoeld voor coaches van mensen met autisme, maar het kan mensen die iemand met autisme in hun omgeving hebben, of mensen die professionele belangstelling hebben voor de begeleiding van mensen met autisme (bijvoorbeeld de WMO?) veel inzichten en verduidelijking geven.

Kortom, dit boek is een aanrader voor iedereen die meer inzicht in autisme wil krijgen.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.