Reflecteren en zelfreflectie – Deel 1

Autwords door

Noah Jacobi

Column 9 (09-03-2017)

Reflecteren en zelfreflectie

Deel 1


Vanmiddag weer eens even een blogje.  Dit naar aanleiding van het gesprek die ik had voor een traject.  Complimenten zijn altijd erg fijn en de dame in kwestie vond dat ik enorme stappen gemaakt had omtrent reflectie. Dit zet mij natuurlijk aan het denken en schrijven 😀

Reflecteren is belangrijk omdat je dan bewust wordt van jouw werkwijze zodat je hieruit kan leren. Het is van belang dat je een ander op weg kan helpen met dat gene waar je de ander mee wilt helpen. Dus is het heel belangrijk dat je inzicht hebt/krijgt in jezelf en bewust bent van jezelf. Hoe je de dingen aanpakt in je werk, je gezin - en sociale leven.

Je kijkt terug op de ervaringen en wat was hier het resultaat van? Stel jezelf open vragen met wat het bij je doet en je jezelf hierbij voelt. “Wat kan beter of anders?” “Heb ik het goed aangepakt? “

 

Het is goed voor je ontwikkeling. Je leert door reflecteren veel over jezelf en ook over de omgeving. En ook door je omgeving.

Zelfreflectie is nodig omdat je reflecteert op het zelf. Dus meer zelfkennis. Na onderzoek (op Google) blijkt het verschil dat zelfreflectie een speciale vorm van reflecteren is, dat je dit zelfstandig doet en op eigen initiatief en alleen doet.

Het is belangrijk voor je ontwikkeling/persoonlijke groei. Je krijgt hierdoor meer inzicht in jezelf en je handelen. Je denkt na over jezelf. Je stelt jezelf open vragen beginnend met: “Wat?”,”Waar?, ”Hoe?” e.d.? Hoe goed ken jij jezelf? Je sterke en zwakke punten (kunnen) aangeven.

Bewust bezig zijn aan je ontwikkeling in gedrag, vaardigheden en emoties. Zodat je jezelf beter leert kennen.

In mijn leven heb ik bijvoorbeeld geleerd (dus zelfreflectie gebruikt) dat ik meer assertiviteit nodig zou hebben in mijn werk en het leren omgaan met agressieve en dominante mensen.

Deel 2

Deel 3

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.