Reflecteren en zelfreflectie – Deel 2

Autwords door

Noah Jacobi

Column 10 (16-03-2017)

Reflecteren en zelfreflectie

Deel 2


Ik reflecteer wel vaak. Ik wil altijd dingen aan mijzelf verbeteren en ik ben wel een denker en zeer leergierig. Filosofisch ingesteld. Ik wil het altijd zo goed mogelijk doen, het liefste dat iedereen tevreden is. Helaas kan dit niet altijd. Ik ben erg in oplossingen denkend. Problemen zijn uitdagingen en vraag mijzelf dan af: “Wat kan ik hieruit leren?” In plaats van te blijven hangen in de vraag: “Waarom overkomt mij dit nou?”

Al vraag ik mij dit zelf soms wel eens even af, als de dingen niet lopen zoals je graag zou willen. En dat is menselijk! Je vraagt je zelf af: “Waarom?” dat is vaak moeilijk te beantwoorden omdat sommige dingen gebeuren waar je nooit echt antwoord op krijgt. Het overkomt je en als je het niet kan veranderen, dan is het, het beste om het te accepteren, te verwerken en verder te gaan. Hoe moeilijk ook. Het is zoals het is.

Anders heb je kans op stilstand in je leven en eigenlijk wilt niemand dat, lijkt mij. Maar soms kan je zo vast komen te zitten, dat de situatie waar je inzit zo complex is, dat je er zelf niet uitkomt. Vraag dan hulp. En echt iedereen heeft af en toe hulp nodig, zelfs een psychiater, weet ik uit ervaring.

 

 

Schaam je niet …

Ook al beheers je de theorie, de praktijk is toch soms wel even anders. Ondanks dat je diploma’s hebt behaald, boeken gelezen e.d., heeft ieder mens wel eens (professionele) hulp nodig van een ander. Dit komt, omdat je zelf niet meer helder kan denken en je midden in de situatie zit en het zelf even niet meer ziet.

Zelf heb ik de neiging om zaken/dingen van een ander, ten goede, in te vullen. Omdat ik een ander zo graag helpen wil. Ik probeer hier iedere keer bewust van te zijn, dat ik de dingen niet voor een ander kan oplossen omdat het dan op mijn manier zou zijn. Want is het wel goed voor de ander? Past het wel bij de ander?

Dus heb ik nu geleerd, om de oplossingen van het probleem dat speelt bij de ander, uit de ander te halen, door vragen te stellen. Bijvoorbeeld; “Wat vind jij er zelf van?’ “Hoe zou jij het zien?” Zo kom je meer over de ander te weten en wat de ander wilt.

Ook ben ik soms te voorzichtig, te lief in het vragen, als er bijvoorbeeld iets moet gebeuren, zaken die nodig zijn doordat ik bang ben dat ik een ander kwets of dat ik te veel ben enz. Mijn leerdoel is hier sterker in te worden want het resultaat is dat ik de ander te veel bescherm of dingen overneem die hij/zij moeilijk vind en diegene hier niets uit leert en gemakzuchtig wordt. Steeds als ik die neiging heb doe ik bewust een pas op de plaats (en zeg tegen mijzelf in mijn hoofd: STOP je doet het weer) En dan kijk ik wat er gebeurt.

Deel 1

Deel 3

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.