Reflecteren en zelfreflectie – Deel 3

Autwords door

Noah Jacobi

Column 11 (23-03-2017)

Reflecteren en zelfreflectie

Deel 3


De mens is nooit uitgeleerd …

Omdat ik zoveel voel van anderen is dat heel lastig voor mij en soms ook voor de ander denk ik. Ik weet vaak ook gelijk al de oplossingen omdat ik in vele gevallen in oplossingen denk. Ik ben mij bewust geworden (zelfreflectie) dat ik hier op ga letten en de oplossing uit de ander laat komen. Ik vind het echt heel moeilijk omdat ik graag de ander wil helpen en omdat ik veel voel (ik heb van die voelsprieten). Hier is veel werk aan de winkel voor mij. Wat is nu wel goed en wat is nu niet goed voor de ander, waar kan ik de ander mee helpen? Dat ga ik onderzoeken.

 

 

Een luisterend oor zegt meer dan je denkt.

Wat ik niet wist is, dat d.m.v. vragen stellen je juist de ander helpt zijn eigen verantwoordelijkheid aan te spreken en te behouden en dat de ander dan ook niet afhankelijk wordt van de helper.

Zodat zij zelf na gaan denken i.p.v. dat het wordt ingevuld door de helper. Want ieder mens heeft zijn eigen beleving, waarneming, werkelijkheid, oplossingen etc.

Wat mij erg aanspreekt is dat je de mensen bewust laat worden en hen zelfvertrouwen meegeeft, juist om de ander zelf tot een oplossing laat komen ten goede van zijn/haar eigen ontwikkeling.

Deel 1

Deel 2

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.