Relaties en ASS – Deel 1

Autwords door

Noah Jacobi

Column 7 (23-02-2017)

Relaties en ASS

Deel 1


Sensitieve mensen met ASS hebben een hoge tolerantie, wat betreft het omgaan met moeilijke of lastige mensen. Als een ongevoelig persoon tot het uiterste gaat, gaan bij hen namelijk de alarmbellen niet af. Als iemand het moeilijk heeft, zeggen onze onbewuste gedachten meteen, dat we een reddingvest, een EHBO-kit en een nachtbril bij de hand moeten hebben. Sensitieve mensen met ASS willen eigenlijk geen moeilijke relaties. Ze zouden ze het liefste vermijden, maar voelen zich toch genoodzaakt te helpen. We geloven onbewust dat we iemand dan naar een hoger level kunnen begeleiden, naar een gezonder leven.

Maar wat echter altijd gebeurt, is dat zij ons dan naar beneden halen. Al zijn we nog zo sterk, zelfverzekerd en gezond. We voelen ons uiteindelijk ook net zo zwak, depressief en bezorgd als zij zich voelen.  Dus als jij je vertwijfeld of boos voelt, geeft je partner jou de schuld voor zijn eigen negatieve gevoelens. En hij bekritiseert je omdat je teveel van hem vraagt, of hij probeert je een slecht gevoel over jezelf aan te praten. Dan geloof je dat. En daarom is het niet alleen moeilijk om te vertrekken. Ook je zelfvertrouwen wordt steeds minder, waardoor het steeds moeilijker wordt om voor jezelf op te komen.

Onze hersenen zijn bij het ervaren van stress, afgestemd op het zoeken van steun bij onze partner. Zelfs als de stress door hun zelf wordt veroorzaakt, worden we biologisch gedreven om te zoeken naar hun emotionele of psychische steun. Dat betekent dat daar dus niets mis mee is.

Als de partner ons niet gerust kan stellen, zullen de hersenen ons toch signalen blijven geven, om onderlinge verbondenheid te bereiken, welke we nodig hebben. Als het ons niet lukt om deze verbondenheid te voelen, dan worden we in toenemende mate hulpbehoevend en ontstaat er steeds meer bezorgdheid. De persoon met een ongezonde leefstijl, zal dan uit kwaadheid, egoïsme, verdedigende of ontwijkende manieren  handelen, terwijl de persoon met een gezonde leefstijlsteeds onzekerder en depressiever wordt. Hierdoor wordt een neerwaartse cirkel van onbeperkte behoeftes, onzekerheid en ongelukkig zijn gecreëerd.

We zijn gebouwd om emotioneel afhankelijk te worden van onze partners. Daar zijn relaties voor bedoeld, om elkaar wederzijds te steunen, te begrijpen, te troosten en gerust te stellen. Vooral tijdens moeilijke periodes. Het is nooit de bedoeling geweest, om al onze levensbeproevingen alleen te moeten doorstaan. Maar deze afhankelijkheid betekent, dat de gevoelens, het humeur en het gedrag van de partner jou ook beïnvloedt. Als je met iemand samenwoont die bijvoorbeeld narcistisch is, kun je niet verwachten, dat je hun capriolen kunt negeren en alleen aan jouw eigen behoeftes kunt voldoen. Zo werkt het niet.

Deel 2

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.