Vrouwen met autisme – Bronja Prazdny

Recensie door

Ellen Mulder

Recensie  (04-06-2018)

Vrouwen met autisme

door Bronja Prazdny


Vrouwen met autisme is geschreven door Bronja Prazdny en gepubliceerd in 2015. Bronja Prazdny is geboren in 1971. Zij is journalist en schrijver. Ze woont in Groningen, is getrouwd en moeder van twee zoons. Naast Vrouwen met autisme heeft ze nog Verloren taal geschreven, een boek waarin ze op zoek gaat naar haar familiegeschiedenis. Ze heeft een eigen site op http://bronjaprazdny.nl/ .

Aan de hand van 13 ervaringsverhalen van vrouwen met autisme (gemiddeld- tot hoogbegaafd) schetst Prazdny een beeld van tegen welke problemen vrouwen met autisme zoal aanlopen. Het voorwoord is geschreven door Annelies Spek, klinisch psychologe en hoofd van het Autisme Kennis Centrum in Utrecht.

Heel lang is er gedacht dat autisme typisch mannelijk was, maar momenteel wordt het steeds duidelijker dat autisme bij meisjes en vrouwen vrijwel net zo vaak voor komt. Vrouwen zijn doorgaans echter beter in het camoufleren van hun tekortkomingen en kunnen zich doorgaans in sociaal opzicht ook beter aanpassen. Echter doen hun problemen vaak niet onder voor die van mannen met autisme.

Als je de verhalen leest merk je dat de vrouwen heel verschillend zijn; de een woont alleen, de ander heeft wel een gezin, de een werkt, bij een ander lukt dat niet, de een is al heel vroeg gediagnosticeerd, de ander heeft de diagnose pas op latere leeftijd gekregen. Echter onder de oppervlakte lopen ze toch veelal tegen dezelfde dingen aan, zoals prikkels, sociale situaties, dingen niet aanvoelen, moeite met aanrakingen, dingen precies willen weten en daarom helemaal uitvragen etc.

Het boek leest erg makkelijk weg, aan elk van de biografie├źn van de dames is 1 hoofdstuk gewijd en Prazdny heeft een prettige schrijfstijl. Het boek telt 189 bladzijden. Vrouwen met autisme zullen in dit boek veel herkennen. Voor de omgeving van vrouwen met autisme of voor hulpverleners is dit boek ook een aanrader; het geeft veel inzicht over de belevingswereld van vrouwen met autisme.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.