Zoals ik het zie – Roopa Farooki

Recensie door

Ellen Mulder

Recensie  (29-03-2018)

Zoals ik het zie

door Roopa Farooki


Zoals ik het zie is geschreven door Roopa Farooki en gepubliceerd in 2009. Farooki komt oorspronkelijk uit Pakistan, maar haar familie is naar Londen verhuisd toen ze 7 maanden oud was. Naast Zoals ik het zie (in het Engels: The way things look to me) heeft ze nog 5 boeken geschreven, waarvan Bitterzoet (Bitter Sweets), Klein geluk (Corner Shop), Mijn halve ik (Half Life) de bekendste zijn. Farooki studeerde economie, politicologie en filosofie in Oxford. Daarna werkte ze een aantal jaar in de reclamebusiness. In 2004 besloot ze dat ze zich aan het schrijven wilde wijden.

Farooki woont met haar man, twee zonen en tweelingdochters in Zuidoost Engeland en Zuidwest Frankrijk. Farooki is de dochter van Nasir Ahmad Farooki, die een bekende Pakistaanse literaire schrijver was. In haar boeken gaat ze dieper in op de relatie met haar vader, maar ook op onderwerpen in de taboesfeer, zoals vruchtbaarheidsbehandelingen, eczeem, bipolaire stoornis en het Syndroom van Asperger.

Zoals ik het zie gaat over Asif Murphy en zijn twee zussen, Lila en de autistische Yasmin. Yasmin heeft het Syndroom van Asperger. De hoofdstukken worden afwisselend beschreven vanuit het perspectief van een alwetende verteller die het verhaal van Asif en Lila vertelt en vanuit het perspectief van Yasmin.

Na de dood van hun ouders neemt Asif de zorg voor Yasmin op zich. Lila weet niet hoe snel ze het huis uit moet komen en leidt een rebels leven. Zowel Asif als Lila worstelen met het verantwoordelijkheidsgevoel richting Yasmin en nemen het haar ook kwalijk dat ze in hun jeugd dingen hebben gemist omdat zij veel zorg en aandacht nodig had. In de hoofdstukken waar Yasmin zelf aan het woord is wordt vooral duidelijk dat zij moeite heeft met veranderingen, hecht aan routines, overgevoelig is voor bepaalde prikkels, etc.  Yasmin zelf is ook niet gelukkig, maar realiseert zich wel dat zij bijzonder is. In de slothoofdstukken gebeurt er iets waardoor de drie weer nader tot elkaar komen.

Het boek leest erg makkelijk weg en biedt meer inzicht in het leven met een vorm van autisme, of het leven met iemand met een vorm van autisme in je naaste omgeving. De gevoelens en de zoektocht naar geluk van de drie hoofdpersonen zijn erg treffend beschreven. Een aanrader.

Roopa Farooki heeft ook een eigen website: http://www.roopafarooki.com/

 

 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.